Omgeving

De omgeving rondom Sint Maartenszee biedt het gehele jaar interessante uitjes, zoals wandelen in het duingebied, relaxen aan het strand, restaurants , leuke dorpjes in Noord Holland , de grote plaats Schagen en Den Helder, de Waddeneilanden, de stad Alkmaar etc.

Bloembollen
Wie aan Noord Holland denkt, denkt in het voorjaar vast aan de bollenvelden. Zeker in de omgeving van St. Maartenszee ziet u enorme kleurrijke velden. Daar waar het nog ruim is. Waar u de uitgestrekte akkers kunt bewonderen en kunt genieten van de geurige hyacinten, het prachtige blauw van de blauwe druifjes en het overweldigende geel van enorme velden narcissen. Daarna volgen de tulpen in vele kleurschakeringen. Ook al heeft u het al vele malen bewonderd, het is en het blijft een prachtig verschijnsel in het prille voorjaar.
Een selfie, met op de achtergrond de prachtige kleuren van de bollenvelden, is een leuke herinnering.
De velden zijn makkelijk te bereiken met de auto (tip: raampje open, om de geur op te snuiven). Met de fiets kunt u, van knooppunt naar knooppunt, een mooie route uitstippelen. Aan het einde van de bloeiperiode van de tulpen,  worden er zelfs wandelroutes door de tulpenvelden uitgezet.
Er zijn in de directe omgeving een flink aantal tuinen en parken die u proberen te verleiden tot een bezoekje. Zij willen u graag attent maken op de mooie bloemenpracht en hoe de bollenindustrie werkt.

Natuurgebieden
Ook is vlakbij het prachtige natuurgebied het Wildrijk van Landschap Noord-Holland in St. Maartenszee. Het bos is klein, maar heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur (2km), juist in het voorjaar. Dan is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten (april-mei afhankelijk van de natuur). Andere bijzondere planten die er bloeien zijn de knikkende vogelmelk en de voorjaars-zonnebloem. Zingende zwartkoppen, tuinfluiters en soms wielewalen maken dit lentesprookje compleet. Een waar pareltje voor het geoefende oor van de vogelaar.
Het Zwanenwater in Callantsoog is een 640 ha groot natuurgebied van Natuur-monumenten. En ook zij bieden u het hele jaar door een mooi natuurgebied aan en organiseren vele excursies (vogeltochten, vlinders, waterbeestjes, fotosafari’s etc.). Groepen lepelaars zijn er vaak te vinden.
Daarnaast blijft een dagtocht naar Texel (zeehonden en Ecomare) ook speciaal en qua natuur zijn de duinen in Schoorl en bijvoorbeeld in Den Helder ook bijzonder.

Cultuur, fietsen, wandelen
De kustlijn tussen Petten en Camperduin is veranderd door een zandsuppletie van 35 miljoen kuub. Er is een informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in petten met een interactieve tentoonstelling. U leert er alles over de dijken in Noord-Holland, over watersnoden en waterbeheer van nu en de toekomst.
Er is een fietsroute (zon, zee, dijk en polder van 18 km) te bekijken/down-loaden op of http://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/3183743/recreatieve-fietsroute/zee-duin-dijk-en-polder
Maar ook op de fietsknooppuntenroute kunt u een route zelf samenstellen:
http://www.fietseropuit.nl/fietsroute/noord_m_holland/-/122/119.
Een andere route zoals: Petten, Sint Maartenszee en Groet van 21,3 km zie http://www.route.nl/fietsroute/134430/petten-sint-maartenszee-en-groet of rondje Petten en Schagen : http://www.route.nl/fietsroute/173890/rondje-petten-en-schagen.
Wandelen in de directe omgeving van St. Maartenszee biedt ook genoeg mogelijkheden. Eventueel met behulp van het wandelnetwerk http://wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/startpunt-st-maartenszee/341/.
Deze sites zijn uiteraard heel handig om te gebruiken als extra aanvulling bij het maken van uitstapjes in een andere omgeving.
http://www.westfrieseomringdijk.nl/routes
Het strand van St. Maartenszee is misschien wel het meest rustige familie strandstrand met de blauwe vlag. Ongeacht het weertype is er elk seizoen het strandpaviljoen geopend. In het hoogseizoen zelfs 2 strandpaviljoen Noord & NewZuid.  De bereikbaarheid is goed geregeld. Namelijk : aan de Zeeweg nr 71. in Sint Maartenszee is een grote gratis parkeerplaats. Vervolgens loopt u door de duinen binnen 10 minuten naar één van onze paviljoens.
Daarnaast beschikt New Zuid over een (gratis) taxiservice: de “Diner aan Zee Taxi”. Vanaf eerdergenoemde parkeerplaats haalt de taxi u op en brengt u later weer terug. Reserveren graag via nummer: 0224 5624 36.
Bezoekers die beschikken over een Minder valide Parkeer Kaart kunnen naast Paviljoen New Zuid parkeren. Meer informatie hierover bij Bezoekerscentrum “Dijk te Kijk” in Petten 0226 38 1455.